Čaj a zdravie 

Hlavnou účinnou látkou v čaji je kofeín, ktorý mierne povzbudzuje centrálny nervový systém na dlhšiu dobu. Podporuje takisto činnosť srdca a ciev, znižuje krvný tlak a má močopudné účinky. Obsah kofeinu závisí od druhu čaju. Z hľadiska chuti a farby čaju dôležitou skupinou látok sú polyfenoly, ktoré podliehajú celej rade premien pri výrobe fermentovaného čaju. Hlavne u nefermentovaných čajov tieto látky znižujú hladinu cholesterolu v krvi, majú protialergické a protinádorové účinky.

Niekoľko dôvodov prečo piť čaj

Čaj napomáhá znižovaniu hladiny cholesterolu.

Čaj obsahuje polyfenoly, ktoré potláčajú angiotenzný premenný enzým, ktorý spôsobuje vysoký tlak.

Čaj obsahuje teraflavíny a terarubíny, napomáhajúce tíšeniu astmatických a dýchacích ťažkostí.

Čaj je prirodzený zdroj fluoridu, ktorý zabraňuje vzniku zubného kazu.

Čaj bráni vzniku zubného povlaku.

Pitie čaju znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Čaj posiľňuje cievy.

Znižuje riziko ochorenia na rakovinu.

Zvyšuje obranyschopnosť organizmu pri chrípkových a iných vírusových ochoreniach.

Zabraňuje infekciám.

Čaj je prirodzeným diuretikom.

Čaj osviežuje telo a zbavuje ho únavy a napätia.

Napomáha lepšiemu sústredeniu.

Čaj má vynikajúcu chuť.